Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Voedselvergiftiging

In het kort

Als u iets verkeerd heeft gegeten, kunt u voedselvergiftiging krijgen. Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet die zich in de maag of darmen bevindt. Door een voedselvergiftiging kunt u vervelende klachten krijgen.

 

Wat is voedselvergiftiging?

Als u iets verkeerd heeft gegeten, kunt u voedselvergiftiging krijgen. Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet die zich in de maag of darmen bevindt. Deze virussen, bacteriën en parasieten zitten meestal op voedsel wat lang en warm bewaard wordt. Bij het eten van dit soort voedsel, is de kans op een voedselvergiftiging groot.

Veelvoorkomende bacteriën die een voedselvergiftiging veroorzaken zijn bijvoorbeeld salmonella, E-coli of listeria. Deze bacteriën zijn te vinden op producten zoals rauw vlees, rauwe groente, ei of melk. U kunt een voedselvergiftiging krijgen door deze producten te eten, maar andere veelvoorkomende oorzaken van voedselvergiftiging zijn:

Welke klachten heb ik bij voedselvergiftiging?

Klachten die ontstaan als gevolg van een voedselvergiftiging zijn:

De klachten ontstaan vaak binnen acht uur tot een dag na de besmetting. U kunt goed ziek worden van een voedselvergiftiging, maar de meeste klachten verdwijnen binnen drie dagen.

Wat kan ik zelf doen bij voedselvergiftiging?

Als u voedselvergiftiging heeft:

Om voedselvergiftiging te voorkomen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij voedselvergiftiging?

Bel met spoed uw huisarts of de huisartsenpost als:

Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts: