Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Krentenbaard

In het kort

Als u of uw kind krentenbaard heeft dan zitten er allemaal wondjes en ontstekingen op de huid. Daarnaast kunt u of uw kind de bacterie op een ander overdragen. Krab niet aan de krentenbaard en voorkom dat u eraan zit. Was uw handen zorgvuldig en meerdere keren op een dag.

 

Wat is krentenbaard?

Als u of uw kind krentenbaard heeft dan zitten er allemaal wondjes en ontstekingen op de huid. Deze zitten meestal op de neus, op de kin of rond de mond, maar ze kunnen over het hele lichaam ontstaan.  De wondjes lijken een beetje op krenten, vandaar de naam krentenbaard. Kinderen onder 12 jaar hebben er vaker last van, maar volwassenen kunnen er ook vatbaar voor zijn.

Krentenbaard wordt veroorzaakt door de stafylokok bacterie. Daar kunt u of uw kind drager van zijn, maar in de meeste gevallen krijgt u hier geen last van. Daarnaast kunt u of uw kind de bacterie op een ander overdragen. Dit gebeurt meestal via aanrakingen, via niezen of via hoesten. Krentenbaard is erg besmettelijk als de wondjes nog niet ingedroogd zijn. Vandaar dat vaak meerdere leden van één gezin, groep of klas er last van hebben.

Welke klachten heb ik bij krentenbaard?

Bij krentenbaard heeft u of uw kind de volgende klachten:

Wat kan ik zelf doen bij krentenbaard?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de bacterie zo min mogelijk op anderen over te dragen en de krentenbaard te verminderen. Zo raden wij u aan om:

Verder is het niet nodig om speciale ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Deze werken niet beter dan zeep en zijn vaak duurder.

Wanneer moet ik naar de dokter bij krentenbaard?

U moet naar uw huisarts als u vermoedt dat u of uw kind krentenbaard heeft. Uw huisarts kan dan een fusidinezuurcrème of een antibioticakuur voorschrijven. Deze zorgen ervoor dat de krentenbaard sneller geneest. Daarnaast adviseren wij u om naar uw huisarts te gaan als u of uw kind er vaker of lang last van heeft.