In het kort
Als de buik pijnlijk samentrekt, spreken we van buikkrampen. Bepaalde stoffen kunnen de maag en darmen minder goed verwerken. Hierdoor wordt een stuk van de darm dichtgeknepen, waardoor een ander stuk onder spanning komt te staan.
Wat is buikkramp?
Als de buik pijnlijk samentrekt, spreken we van buikkrampen. Dit is te vergelijken met steken in de buikstreek die opkomen en weer weggaan. De krampen kunnen voorkomen in iedere plaats van het maag-darmstelsel, zo trekt soms de maag samen en soms de darmen of allebei tegelijk.
Het maag-darmstelsel zorgt ervoor dat afvalstoffen die ons lichaam binnenkrijgt via de voeding weer uit het lichaam gaan. Bepaalde stoffen kunnen de maag en darmen minder goed verwerken. Hierdoor wordt een stuk van de darm dichtgeknepen, waardoor een ander stuk onder spanning komt te staan. Dit is een buikkramp.
Welke klachten heb ik bij buikkramp?
Buikkrampen gaan vaak samen met andere vervelende klachten, zoals:
- Brandend maagzuur
- Verstopping
- Opgeblazen gevoel
- Diarree
Wat kan ik zelf doen bij buikkramp?
Om de pijn van buikkrampen te verlichten, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Neem een warme douche om te kunnen ontspannen
- Maak een warme kruik en leg deze op de buik
- Drink iets warms
Om buikkrampen te voorkomen, kunt u de voedingsmiddelen waardoor u steeds klachten krijgt vermijden. Ook helpt het om genoeg te bewegen, zodat de spijsvertering wordt gestimuleerd.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikkramp?
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van buikkrampen in combinatie met één van de volgende klachten of situaties:
- Koorts
- Pijn tijdens het plassen
- Aanhoudende buikpijn die niet verdwijnt
- Bloed overgeven
- U bent zwanger
- U bent misselijk en heeft het gevoel dat u gaat flauwvallen
- U kunt niet stil kan zitten of liggen door de pijn
- De krampen worden steeds erger