Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Blaasontsteking

In het kort

Bij een blaasontsteking heeft u een ontsteking aan de binnenkant van uw blaas. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Klachten door een blaasontsteking verschillen voor mannen en vrouwen. Voorbeelden van klachten zijn veel kleine beetjes moeten plassen, pijn tijdens het plassen en koorts. U kunt een blaasontsteking voorkomen door veel te drinken en meteen naar het toilet te gaan als u moet plassen.

 

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking heeft u een ontsteking aan de binnenkant van uw blaas. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze blijven aan de binnenkant van uw blaas zitten waardoor het gaat ontsteken. Die bacteriën zijn vaak dezelfde bacteriën als de bacteriën die in uw darm zitten. Bij vrouwen komt een blaasontsteking vooral voor tussen 15 en 24 jaar en als u ouder bent dan 65 jaar. Bij mannen komt blaasontsteking minder vaak voor dan bij vrouwen. Dit komt omdat de plasbuis bij de vrouw korter is en de uitgang van de plasbuis dichter bij de anus ligt. Hierdoor komen sneller bacteriën in de blaas van de vrouw. Er zijn een aantal factoren die de kans op een blaasontsteking verhogen. Bij vrouwen zijn dat:

Bij mannen:

Welke klachten heb ik bij een blaasontsteking?

De klachten die u kunt hebben bij een blaasontsteking zijn:

Wat kan ik zelf doen bij een blaasontsteking?

Vermoedt u dat u een blaasontsteking heeft? Dan adviseren wij u om:

Verder kunt u een blaasontsteking voorkomen door:

Vrouwen moeten ook letten op de volgende dingen om een blaasontsteking te voorkomen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een blaasontsteking?

Meestal gaat een blaasontsteking binnen een week over en hoeft u niet naar uw huisarts. U moet wel contact opnemen met uw huisarts als u een blaasontsteking heeft en als één of meer van de volgende situaties bij u van toepassing is:

Verder kunt u naast een blaasontsteking ook een nierbekkenontsteking of prostaatontsteking krijgen. Deze gaan vaak samen. Als u dit vermoedt, neem dan gelijk contact op met uw huisarts.