In het kort
Als u een aderontsteking heeft, is de wand van een bloedvat ontstoken. Dit ontstaat doordat er een bloedpropje in de ader zit. Het is belangrijk dat een aderontsteking wordt behandeld, anders kan de ontsteking zich uitbreiden en voor erge pijn zorgen. U kunt een aderontsteking herkennen doordat er op de plek van de ontstoken ader een rode plek of streep te zien is. Volg de onderstaande adviezen op om een aderontsteking te voorkomen.
Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u klachten ervaart van een longembolie
Wat is een aderontsteking?
Als u een aderontsteking heeft, is de wand van een bloedvat ontstoken. Dit ontstaat doordat er een bloedpropje in de ader zit. Een veelvoorkomende plek voor een aderontsteking is in het been. De ader die ontsteekt is meestal een ader die net onder de huid ligt. Dit worden ook wel oppervlakkige aderen genoemd.
Binnen het menselijk lichaam, komt het wel eens voor dat er bloedpropjes ontstaan. Meestal worden deze propjes vanzelf door het lichaam verwijderd, maar soms kan het propje blijven zitten. Hierdoor wordt de ader afgesloten. Om dit propje op te ruimen, zorgt uw lichaam ervoor dat de ader gaat ontsteken waardoor u last heeft van een aderontsteking.
Oorzaken van een aderontsteking kunnen zijn:
- Een tragere bloedstroom
- Een katheter
- Beschadiging van de vaatwand
- Bacteriën die de ader binnendringen
- Een operatie
- Langdurige bedrust
Het is belangrijk dat een aderontsteking wordt behandeld, anders kan de ontsteking zich uitbreiden en voor erge pijn zorgen. Een ander risico die u loopt als u een ernstige aderontsteking niet laat behandelen, is dat er een gevaarlijke longembolie ontstaat.
Welke klachten heb ik bij een aderontsteking?
Op de plek van de ontstoken ader ziet u een rode plek of streep. De plek voelt warm en hard aan en om de plek heen is het pijnlijk, rood en dik. Het kan meer pijn gaan doen als u het aanraakt en als u loopt.
Wat kan ik zelf doen bij een aderontsteking?
Om een aderontsteking te voorkomen, kunt u een aantal adviezen opvolgen:
- Stop met roken als u rookt
- Laat uw spataderen behandelen
- Draag geen strakke kledingstukken die de ader langdurig kunnen afknellen
- Draag dagelijks medische compressiekousen als u last heeft van spataderen
- Drink genoeg water, hou 1,5 tot 2 liter water aan per dag
- Zorg ervoor dat u niet te lang achter elkaar zit of staat
Als u een aderontsteking heeft, kunt u een aantal adviezen opvolgen:
- Koel de pijnlijke plek. Doe dit door wat ijs in een plastic zak te doen of gebruik een ice pack. Zorg ervoor dat u wel een doek om het ijs heen doet, anders bevriest uw huid.
- Sommige mensen vinden het juist fijn als de pijnlijke plek een paar keer per dag verwarmd wordt met een kruik of warme doek.
- U hoeft niet te rusten en u kunt gewoon de dingen doen die u aankunt. Lopen kan pijnlijk zijn door de ontsteking, maar toch is het belangrijk om de doorbloeding te stimuleren.
- Gebruik paracetamol als u last heeft van pijnklachten. Als u bloedverdunners neemt. gebruik dan geen pijnstillers met NSAID’s. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Vaak is een behandeling niet nodig voor een aderontsteking en verdwijnt het vanzelf als het geen ernstige ontsteking is. Soms is het nodig dat u bloedverdunners moet nemen. Dit is het geval als uw aderontsteking steeds groter wordt, de ontsteking groter is dan vijf centimeter of als de ontsteking op de plek van uw lies of knie zit.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een aderontsteking?
Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u klachten ervaart van een longembolie:
- U hoest slijm op en in dit slijm zit bloed
- U wordt benauwd
- U gaat plots veel sneller ademhalen
- Ademhalen doet pijn
Neem contact op met uw huisarts als uw onderbeen dikker of pijnlijker wordt of als u merkt dat de aderontsteking groeit