Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Aderontsteking

In het kort

Als u een aderontsteking heeft, is de wand van een bloedvat ontstoken. Dit ontstaat doordat er een bloedpropje in de ader zit. Het is belangrijk dat een aderontsteking wordt behandeld, anders kan de ontsteking zich uitbreiden en voor erge pijn zorgen. U kunt een aderontsteking herkennen doordat er op de plek van de ontstoken ader een rode plek of streep te zien is. Volg de onderstaande adviezen op om een aderontsteking te voorkomen.

Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u klachten ervaart van een longembolie

Wat is een aderontsteking?

Als u een aderontsteking heeft, is de wand van een bloedvat ontstoken. Dit ontstaat doordat er een bloedpropje in de ader zit. Een veelvoorkomende plek voor een aderontsteking is in het been. De ader die ontsteekt is meestal een ader die net onder de huid ligt. Dit worden ook wel oppervlakkige aderen genoemd.

Binnen het menselijk lichaam, komt het wel eens voor dat er bloedpropjes ontstaan. Meestal worden deze propjes vanzelf door het lichaam verwijderd, maar soms kan het propje blijven zitten. Hierdoor wordt de ader afgesloten. Om dit propje op te ruimen, zorgt uw lichaam ervoor dat de ader gaat ontsteken waardoor u last heeft van een aderontsteking.

Oorzaken van een aderontsteking kunnen zijn:

Het is belangrijk dat een aderontsteking wordt behandeld, anders kan de ontsteking zich uitbreiden en voor erge pijn zorgen. Een ander risico die u loopt als u een ernstige aderontsteking niet laat behandelen, is dat er een gevaarlijke longembolie ontstaat.

Welke klachten heb ik bij een aderontsteking?

Op de plek van de ontstoken ader ziet u een rode plek of streep. De plek voelt warm en hard aan en om de plek heen is het pijnlijk, rood en dik. Het kan meer pijn gaan doen als u het aanraakt en als u loopt.

Wat kan ik zelf doen bij een aderontsteking?

Om een aderontsteking te voorkomen, kunt u een aantal adviezen opvolgen:

Als u een aderontsteking heeft, kunt u een aantal adviezen opvolgen:

Vaak is een behandeling niet nodig voor een aderontsteking en verdwijnt het vanzelf als het geen ernstige ontsteking is. Soms is het nodig dat u bloedverdunners moet nemen. Dit is het geval als uw aderontsteking steeds groter wordt, de ontsteking groter is dan vijf centimeter of als de ontsteking op de plek van uw lies of knie zit.

Wanneer moet ik naar de dokter bij een aderontsteking?

Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als u klachten ervaart van een longembolie:

Neem contact op met uw huisarts als uw onderbeen dikker of pijnlijker wordt of als u merkt dat de aderontsteking groeit